Onderzoek toont aan: Vakantiehuis met laadpaal steeds belangrijker

Onderzoek toont aan: Vakantiehuis met laadpaal steeds belangrijker

Vakantiehuizen met een laadpaal zijn steeds belangrijker bij de keuze voor een woning door elektrische autorijders. Het aantal elektrische autorijders dat met de elektrische auto op vakantie gaat in 2023 is hoog. Dat blijkt uit het onderzoek van Elektrische Autovakanties. Zo gaat maar liefst 81,5% van de mensen met een EV dit jaar op vakantie met de elektrische auto. Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat veel mensen kiezen voor een prettig verblijf tijdens de vakantie én van tevoren kijken of er een laadpaal bij de accommodatie aanwezig is.

Liefst 81,5% van de mensen met een EV dit jaar op vakantie gaat met de elektrische auto

Laadpaal bij de vakantiewoning voor een ontspannen vakantie

Hotels zijn veruit het populairst onder de vakantiegangers met elektrische auto. Maar liefst 19% kiest voor een hotel als accommodatie op vakantie, echter vakantiehuizen zijn ook zeer populair en in het onderzoek uitgespreid over verschillende categorieën. Zo kiest bijna 15% voor een vakantiehuisje op de plek van bestemming, kiest bijna 13% voor een appartement met laadpaal, kiest nog eens meer dan 9% voor een huisje en scoren Natuurhuisjes & bungalows ook beide 4,1% (gevolgd door de villa met 4%), waarmee de categorie ‘vakantiehuizen met laadpaal’ in een brede zin van het woord het populairste is als vakantieaccommodatie.

Vakantiehuizen populair als accommodaties voor elektrische autorijders

Frankrijk en Italië zeer populair onder EV-rijders

Met websites als Booking.com en het Europese laadnetwerk dat dagelijks groter wordt, kun je tegenwoordig tijdens je vakantie heel Europa door met je elektrische auto. Maar waar gaan elektrische autorijders in 2023 het liefste heen? Ook dat is onderzocht en zoals je waarschijnlijk al verwacht, staat Frankrijk op de eerste plek met maar liefst 22%. Duitsland volgt met 17% en op de gedeelde derde plek staan Italië en Nederland met 12%. Dat betekent dat elektrische autorijders steeds verder weg gaan waardoor de vraag naar laadpalen bij vakantiewoningen verder toe zal nemen.

Elektrische auto opladen bij vakantiehuis

Laadpaal op locatie belangrijk voor mensen met een elektrische auto

Hoewel de laadervaringen gemiddeld goed zijn in Europa, zijn er een aantal irritaties die duidelijk vaker voorkomen bij EV-rijders op vakantie. Vooral niet-werkende laadpalen zijn frustrerend voor de vakantiegangers, net als het gebrek aan laadpalen in bepaalde regio’s en uiteraard de beruchte laadpaalplakkers. Wellicht dat dit ook direct een van de redenen is voor de populariteit van vakantieaccommodaties met een laadpaal. Ruim 95% van de ondervraagden in het onderzoek geeft aan dat de aanwezigheid van een laadpaal op de vakantiebestemming belangrijk tot zeer belangrijk is.

Tip: Bekijk hier alle vakantiehuizen met een laadpaal